torsdag den 30. januar 2014

Baggrunden og tidligere års aktivisme

Hvilken betydning har Dresden-marchen for den tyske nazibevægelse?
Baggrunden for selve nazi-marchen er de allieredes bombardement af Dresden den 13. februar 1945, der var et led i Det Tredje Riges sammenbrud. Nazisterne bruger dagen til at afholde en sørgemarch til minde om de mennesker, der døde under bombardementet, som de sammenligner med Holocaust. Siden starten af 90’erne er den 13. februar blevet markeret i Dresden af organiserede nazister. Hvert år er deltagerantallet... vokset, og i 2009 deltog der således mere end 6000 nazister i arrangementet. Det er således en dag, der har stor betydning for nazi’erne, da den forener dem og giver dem en følelse af styrke og sammenhold ikke alene i Tyskland, men på tværs af landegrænser. Nazister fra flere lande i Europa deltager nemlig også i marchen, således også fra Danmark, hvor bl.a. medlemmer af Danmarks Nationale Front (DNF) og DNSB tidligere har været at finde.

Hvilke antifascistiske aktiviteter har der tidligere været mod marchen?
 I starten var der reelt ikke nogle antifascistiske aktiviteter mod nazisternes march. I takt med at det nazistiske deltagerantal forøgedes, begyndte der dog at blive iværksat en række opponerende tiltag. Efter at deltagerantallet nærmest var eksploderet i 2009, begyndte der for alvor at ske noget. ”Dresden Nazifrei”, der er en paraplyorganisation bestående af forskellige politiske partier, fagforeninger, antifascistiske grupperinger, enkeltindivider etc., blev i denne forbindelse dannet. Den startede en omfattende mobilisering for at forhindre nazimarchen den 13. februar 2010.

På selve dagen i 2010 blev der iværksat en række menneskelige sit-down-masseblokader, dels for at forhindre nazisterne i at nå frem til deres mødested og dels for at forhindre, at en egentlig march kunne foretages. Samtidig blev der flere steder på den planlagte rute sat ild til bl.a. containere, biler mm., med det selvsamme formål, nemlig at spærre for nazi’erne. Busser med nazister blev angrebet og forhindret i at fortsætte, og de nazister der herefter forsøgte at nå frem til mødestedet til fods blev mødt med fysisk konfrontation.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar